zondag 11 april 2010
Zeezout uit Frankrijk
Een van de dingen die het leukst zijn om mee te nemen van een bezoek aan Frankrijk is: zeezout! Het maakt elke maaltijd lekkerder door de verfijnde smaak.
Zout is misschien wel de belangrijkste smaakmaker in de keuken! In vroeger tijden werd het zelfs gebruikt als betaalmiddel. Het woord 'salaris' betekent letterlijk zoutrantsoen. Twee van de meest bijzondere soorten zout uit Frankrijk komen uit de Guérande en de Camargue. Op beide plekken wordt al zout gewonnen sinds de Romeinse tijd. De zoutpannen zijn ook te bezoeken mocht je nog in de buurt zijn voor een vakantie!
Zeezout is er in fijne en grovere varianten. Een bijzondere soort is fleur de sel (letterlijk vertaald: bloem van zout) de nog wat vochtige toplaag van het zout dat met de hand wordt geschept van het gedroogde zout.
Sel de Guérande is grijs zout dat aan de Franse Bretonse kust gewonnen wordt uit de zee. Dit gebeurt vlakbij het dorpje Guérande, waarvan de naam is afgeleid van het Bretonse Gwen Ran dat wit land betekent. Een eeuwenoud handmatig productieproces zorgt voor een eerlijk natuurproduct.
Fleur de Sel de Camargue is fijn, wit zeezout dat in de Provence met de hand gewonnen wordt in de Rhône-delta. Dit zout zit meestal in een klein rond kartonnen potje met een kurkdeksel en het is beroemd door zijn verfijnde smaak. Op het potje staat het bedrijf dat het zout heeft gewonnen. Vooral lekker om het na bereiding over het eten te strooien.
Zeezout is de laatste jaren steeds beter verkrijgbaar in Nederland: de grotere supermarkten verkopen soms al de bekende blauwe en rode bussen van La Baleine. De beide bijzondere soorten zout die hierboven staan zijn redelijk goed verkrijgbaar in delicatessenwinkels.
Eten met de meiden...
Zaterdag-avond met z'n vijven gegeten. Uit JC uiteraard. Als voor gerecht een soep, Soupe Catalane aux Poivrons ofwel een Catalaanse prei/paprikasoep. Licht gebonden met ei en olijfolie. Daarna als hoofdgerecht Supremes de Voilalle a la Milanaise
(In boter gebakken filet van kip geserveerd op Witte en Rode Tagliatelle met saus van bruine boter en port/citroensap). Geserveerd met Spinazie met Rode Ui en Pijnboompitten.
En als nagerecht een Charlotte Russe.. Speciaal voor Sophia.
En Isabelle, nog erg bedankt voor je wijnadvies!
donderdag 8 april 2010
De voorbereidingen zijn begonnen
woensdag 7 april 2010
Spulletjes binnen gekregen
Vandaag wat verschillende spulletjes binnengekregen. Wat dingen via eBay gekocht. De vanille uit Frankrijk vandaan.
De boeken zijn 'oude' studie boeken. Maar al jaren lang de referentie voor veel koks.
De Jonas aardappelschillers zijn erg bijzonder. Je hebt levenslange garantie en we hebben er 1 in gebruik en die functioneert al zeker tien jaar uitstekend. Echt een aanrader dus.
Verder de twee Charlotte Moulds. En kleine en een wat grotere.
Als laatste de vanille.. Niet goed om in huis de verpakking te openen. Je hele huis ruikt vervolgens naar de vanille. Met ander woorden; Top Kwaliteit Vanille!!
maandag 5 april 2010
Zoetigheid
Zondag Diner
Zaterdag Diner
Menu voor aanstaande zaterdag
Het menu voor komende zaterdag is het volgende :
Soupe Catalane aux Poivrons
(Catalaanse prei/paprikasoep)
~~~~~~~~~
Supremes de Voilalle a la Milanaise
(In boter gebakken filet van kip geserveerd op Witte en Rode Tagliatelle met saus van bruine boter en port/citroensap)
Geserveerd met Spinazie met Rode Ui en Pijnboompitten
~~~~~~~~~
Charlotte Russe
(Tradioneel Nagerecht van Lange Vingers en Creme Anglaise, geserveerd met Aardbei en Chantilly)
Soupe Catalane aux Poivrons
(Catalaanse prei/paprikasoep)
~~~~~~~~~
Supremes de Voilalle a la Milanaise
(In boter gebakken filet van kip geserveerd op Witte en Rode Tagliatelle met saus van bruine boter en port/citroensap)
Geserveerd met Spinazie met Rode Ui en Pijnboompitten
~~~~~~~~~
Charlotte Russe
(Tradioneel Nagerecht van Lange Vingers en Creme Anglaise, geserveerd met Aardbei en Chantilly)
vrijdag 2 april 2010
WORST, PATÉ EN ANDERE CHARCUTERIE UIT DE FRANSE KEUKEN
Door : Jane Grigson
De Franse charcuterie met zijn mooie paté's en worsten roept bij menig Frankrijkganger goede herinneringen op. Het is een waar luilekkerland voor de fijnproever, met heerlijke gerechten die bij onze slager niet of nauwelijks te vinden zijn. Dat gegeven was voor Jane Grigson aanleiding om over charcuterie en de veelzijdigheid ervan te schrijven, en inmiddels is dit boek uitgegroeid tot het enige echte standaardwerk over dit onderwerp. Het is nu eindelijk in het Nederlands vertaald en geheel aangepast aan de moderne tijd. Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken biedt behalve boeiende verhalen over Franse gewoontes, vooral heel veel recepten; recepten die door iedereen te maken zijn.
En wie ooit zelf een paté of terrine heeft gemaakt kan beamen dat de smaak vele malen beter is dan de machinaal vervaardigde producten die in de winkel liggen. Een heerlijk boek voor de liefhebber van de echte Franse keuken.
Flaptekst: Het meest complete standaardwerk over charcuterie. Voor het eerst in Nederlandse vertaling verkrijgbaar. Een schat aan informatie over de unieke geschiedenis en kunst van de Franse charcuterie: het verwerken van varkensvlees tot de meest verrukkelijke culinaire producten. Met omschrijvingen en recepten van alle bestaande charcuterie-soorten. Zorgvuldig bewerkt en aangepast aan deze tijd. De Franse charcuterie met zijn mooie patés en worsten roept bij menig Frankrijkganger goede herinneringen op. Het is een waar luilekkerland voor de fijnproever, met heerlijke gerechten die bij onze slager niet of nauwelijks te vinden zijn.
Dat gegeven was voor Jane Grigson aanleiding om over charcuterie en de veelzijdigheid ervan te schrijven, en inmiddels is dit boek uitgegroeid tot het enige echte standaardwerk over dit onderwerp. Het is nu eindelijk in het Nederlands vertaald en geheel aangepast aan de moderne tijd. Worst, paté en andere charcuterie uit de Franse keuken biedt behalve boeiende verhalen over Franse gewoontes, vooral heel veel recepten; recepten die door iedereen te maken zijn. En wie ooit zelf een paté of terrine heeft gemaakt kan beamen dat de smaak vele malen beter is dan de machinaal vervaardigde producten die in de winkel liggen. Een heerlijk boek voor de liefhebber van de echte Franse keuken.
Jane Grigson(1928-1990) studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Cambridge. Na de geboorte van haar derde kind verhuisde ze met haar gezin naar Frankrijk. De fantastische producten die ze daar tegenkwam, inspireerden haar tot een levenslange passie voor voedsel in het algemeen en koken in het bijzonder. Haar eerste boek Charcuterie and French Pork Cookerywas het resultaat van ruim 4 jaar onderzoek. Er volgden nog vele succesvolle titels en Grigson werd verschillende keren onderscheiden voor haar kookboeken. In 1977 werd ze uitgeroepen tot Cookery Writer of the Year. Ze overleed in het voorjaar van 1990, maar haar boeken zijn tot op de dag van vandaag actueel en ongeëvenaard.
Abonneren op:
Posts (Atom)