woensdag 19 mei 2010
Crème de cassis
Crème de cassis is een zoete bloedrode likeur met zwarte bes|ensmaak en is een ingrediënt van kir, een aperitief. De moderne versie van de drank verscheen voor het eerst in de omgeving van Bourgondië in 1841, en verving de "Ratafia de Cassis" van eerdere eeuwen. Het wordt gemaakt van zwarte bessen gestampt tot geraffineerde alcohol, met vervolgens toevoeging van suiker. Crème de cassis is een specialiteit van Bourgondië maar het wordt ook gemaakt in andere Franse regio's, zelfs in Luxemburg en Québec.
De kwaliteit van crème de cassis is afhankelijk van zowel de verscheidenheid van de gebruikte vruchten als de inhoud van de bessen en het productieproces. Drank met het label Crème de Cassis de Dijon bevat gegarandeerd bessen uit de gemeente Dijon. Een Interprofessional Syndicate heeft sinds 1997 geprobeerd om een "Appellation d'Origine Contrôlée" te verkrijgen voor "Crème de Cassis de Bourgogne", dat zowel de afkomst als de verscheidenheid van de vruchten zou garanderen, alsook het aantal bessen in het voor de productie gebruikte recept.
Jaarlijks wordt bijna 16 miljoen liter Crème de Cassis geproduceerd, die grotendeels in Frankrijk geconsumeerd wordt, en deels geëxporteerd.
Maak een Kir door een kleine hoeveelheid Crème de Cassis in een wijnglas aan te vullen met een lichte, droge witte wijn. Gebruik voor een Kir Royale champagne in plaats van witte wijn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten