dinsdag 28 september 2010

Over Jane Grigson


Jane Grigson was born in Gloucester in 1928 and brought up in Sunderland where her father George Shipley McIntire was Town Clerk. During the Second World War Jane and her younger sister, Mary, were educated at Casterton School, Westmoreland from where Jane proceeded to Newnham College, Cambridge to read English Literature. Following graduation in 1949 she spent three months in Florence.

After working in art galleries and in publishing, Jane joined the publisher, George Rainbird, in 1953 as a picture researcher for the encyclopedic 'People,Places, Things and Ideas' to be published by Thames & Hudson. The editor of the book was the author and poet, Geoffrey Grigson. Thus began a remarkable partnership and a great love affair which lasted until Geoffrey's death in 1985, aged 80.

Jane then spent ten years as a translator from Italian, sharing with Father Kenelm Foster the John Florio Prize in 1966, for the translation of Beccaria's 'Of Crimes and Punishment'. In the early sixties, Jane and Geoffrey with their daughter, Sophie, began to divide their time between a farmhouse in Broad Town in Wiltshire and a 'cave-cottage' in Troo in France. It was at this time that Jane's interest in food and cooking deepened. Her career as a food writer began as a collaboration with a friend, Adey Horton, on a work about French charcuterie. Horton later withdrew from the project and Jane continued her scrupulous research for the magisterial 'Charcuterie and French Pork Cookery' published in 1967 to high acclaim.

As a result of the book, in 1968 Elizabeth David recommended Jane to The Observer newspaper as their food columnist. Jane's long association with the newspaper led to some of her most popular titles: Good Things(1971), Food with the Famous (1979), The Observer Guide to British Cookery (1984) and The Observer Guide to European Cookery (1983). For her Vegetable Book (1978) and her Fruit Book (1982), Jane received both the Glenfiddich Writer of the Year Award and the Andre Simon Memorial Fund Book Award. Jane's other works include Fish Cookery (1973), English Food (1974), and The Mushroom Feast (1975).

Jane Grigson died at Broad Town on the eve of her 62nd birthday in 1990.

zaterdag 4 september 2010

Inmaken van pruimen en aardbeien




Van de week pruimen en aardbeien ingemaakt. Niet een echt moeilijk klusje en erg leuk om te doen.

Ook eindelijk de eerder gekocht Weckflessen gebruikt.

Terug van Vakantie

Na onze fietsvakantie door Nederland weer volop aan het koken.

Snel zal ik de 'achterstand' in de berichtgeving inhalen.

Brandewijn

Brandewijn is een alcoholische drank. Het was vroeger in Nederland een goedkope en populaire drank, vooral op het platteland. De naam “brandewijn”is afkomstig van “gebrande wijn”. Oorspronkelijk werd de aan bederf onderhavige wijn gedistilleerd om te voorkomen dat de alcohol verloren ging. Men deed dit in Nederland al in de 11e eeuw. Wijn wordt namelijk na verloop van tijd zuur en is dan niet lekker meer. Door distillatie van de wijn kon deze langer bewaard worden. Het destillaat werd: “Brandewijn”genoemd. Dit distillatieproces is tevens aanleiding geweest tot het stoken van moutwijn. Op dezelfde wijze is ook de “Brandy”ontstaan en de “Weinbrand”. Tegenwoordig wordt de Nederlandse Brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd. (In tegenstelling tot Brandy en Weinbrand!). De Nederlandse Brandewijn is tegenwoordig een distillaat van neutrale alcohol. Er zijn verschillende soorten Brandewijn. Deze alcohol wordt gedistilleerd over zuurmakende stoffen en/of vruchten. Zo verleent de perzikpit een karakteristieke geur en smaak aan de Brandewijn. Brandewijn kan een suikergehalte hebben van maximaal 20 gram per liter. Het alcoholpercentage bedraagt minimaal 35%. De drank is kleurloos en is kruidig van smaak. Brandewijn speelt een belangrijke rol bij het maken van advocaat en vruchtenbrandewijnen, zoals de abrikozen-, citroen-, en frambozenbrandewijn. Brandewijn werd vroeger veel gebruikt om vruchten in te maken. Het duurde niet lang, of er werd een inmaakbrandewijn op de markt gebracht. De basis voor inmaakbrandewijn is een brandewijn waaraan per liter minimaal 100 gram suiker is toegevoegd. Daarnaast is er vanille aan toegevoegd. Inmaakbrandewijn bevat ongeveer 28% alcohol. Het alcoholpercentage zal bij het inmaken van vruchten dalen in verband met de toevoeging van vruchtensappen. De alcoholsterkte mag echter niet onder de 15% komen. Dan zal de inmaak verloren gaan door gisting en bederf. De kleur van inmaakbrandewijn is kleurloos of lichtgeel. Door de uitgesproken vanillesmaak wordt inmaakbrandewijn naast het inmaken van vruchten, ook voor consumptie gebruikt.

woensdag 28 juli 2010

Nieuwe Boeken.....






Weer een aantal leuke boeken aangeschaft.

Vooral het JC boek is een verrijking van de JC verzameling. En het boek van Jane Grigson is voor iedereen die van traditioneel eten houdt een aanrader.

dinsdag 13 juli 2010

Zaterdag 'de foto's'



Afgelopen zaterdag een 'buiten diner'





Afgelopen zaterdag hebben we voor zes personen gekookt. Maaike, A3, Frank en Eveline waren bij ons te gast. Vanwege het prachtige weer hebben we in de tuin twee tafels aan elkaar gezet, om zo genoeg ruimte te hebben.

Het diners bestond uit het volgende :

Ossenstaart soep

Uiteraard vers gemaakt. De dag tevoren al letterlijk op een laag pitje gezet om zo een sterke bouillon te krijgen.

Gevulde Kalkoen Haasjes, geserveerd meer Aardappel uit de oven, Pommes duchesse, Groene Salade, Fruit Salade en gesmoorde Komkommer.

Omelette Siberienne

Omdat het meteen na het nagerecht als een gek begon te regenen zijn we binnen verder gegaan met het afronden en dus opmaken van onze likeurvoorraad....

zondag 27 juni 2010

Even stil gelegen, maar nu weer volop koken






Gister hebben we met z'n vieren weer een echt JC diner gegeten.

Als voorgerecht een Bloemkool/Aardappel en Waterkers soep.

Verder een Kip uit de oven met Dragonsaus. Aardappel uit de oven en verschillende boontjes.

Het nagerecht; een crepje met sinaasappel/cognacsaus, Lavendelijs en verse Bosvruchten.


Verder gister nog een vijfde pitje gekocht. M.a.w. een elektrisch kookplaatje. Erg handig!

zondag 6 juni 2010

Weck flessen


Via marktplaats een aantal weckflessen gekocht. Ben van plan om een dezer weken te gaan inmaken.
Moet nog even iemand vinden die me opweg kan helpen.

Een aardig inmaakboekje geeft niet genoeg informatie, helaas.

Ragout de veau aux champignons




Een eenvoudig maar overheerlijk gerecht. Goed voor te bereiden en eventueel in te vriezen.
Een aanrader..

Een snijmachine


Eindelijk een 'goedkope' snijmachine kunnen kopen.
Voor twintig euro, hartstikke nieuw!!

woensdag 19 mei 2010

Komende etentjes

Twee nieuwe JC etentjes staan gepland voor zaterdag 5 juni en zaterdag 12 juni aanstaande.

Weer zoeken naar 'nieuwe' Julia Child gerechten. Ik hou jullie op de hoogte.

Madeira


Madeira of madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira.

Oorspronkelijk werd madera van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek variërend van zoet tot droog. De madera werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Bual (medium sweet) en Malmsey (sweet).

Tegenwoordig wordt de meeste madera van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen madera uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype (dry t/m sweet).

Druivensoorten en vinificatie

Sercial is een amberkleurige, droge wijn die vaak als aperitief wordt gedronken, of bij soep en visgerechten. De sercial-druiven groeien op circa 800 m hoogte; lager zouden ze door het grotere aantal zonne-uren een hogere suikerconcentratie bereiken. De van velden op circa 500 m hoogte afkomstige verdelho is dan ook een mediumdroge, taankleurige wijn en kan als aperitief maar ook als dessertwijn worden gedronken. De volle, licht naar noot smakende bual is een goede begeleider van kazen als stilton en rijke desserts, terwijl de volzoete malmsey op zijn plaats is bij de meest rijke desserts, maar zelfs ook bij koffie uitstekend smaakt.

Er zijn vier druivenrassen toegestaan; de Verdelho, de Sercial, de Boal en de zoete, uit het Middellandse Zeegebied ingevoerde Kretenzische Malvazia. Tegenwoordig wordt een variant van de Pinot Noir, de Tinta Negra Mole veel aangeplant. Veel madeira bestaat voor 85% uit deze druif en zij wordt met kleine hoeveelheden van de traditionelere druiven op smaak gebracht[1]. Van de 2000 hectare die voor wijngaarden geschikt zijn wordt maar 600 hectare ook werkelijk benut. Het telen van bananen is lucratiever. De wijn is kostbaar en na de Tweede Wereldoorlog heeft zij haar populariteit op de Europese wijnmarkt grotendeels verloren. Madeira als aperitief en ook als wijn bij de maaltijd was ooit gebruikelijk maar men ziet de wijn steeds minder vaak op de wijnkaarten van restaurants.
Vroeger nam men op lange scheepsreizen port mee, onder andere als vitamine c bron. De port die over was na deze lange reis smaakte anders door invloed van temperatuur en oxidatie. Dat viel in de smaak want er bleken mensen bereid deze drank af te nemen. Dit was zo lukratief dat er extra vaten port werden meegenomen op reis, puur met het doel deze bij terugkeer goed te verkopen. Toen men eenmaal ontdekte hoe deze veroudering kunstmatig kon worden bewerkstelligd, hoefden de vaten niet meer mee op maandenlange reis.
De madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent bevatten.

De canteiro-methode en de industriële productie

Tegenwoordig wordt de madera in spe verwarmd en minstens drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen (estufas) bewaard. (Gematigde temperaturen over een langere periode zijn beter; het allerbeste zou zijn helemaal geen kunstmatige warmte te gebruiken, maar de wijn jarenlang op een zondoorstoofde vliering te laten liggen.) Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de enigszins gekarameliseerde smaak waaraan alle madera's zijn te herkennen. De industriële verwarming of estufado neemt drie maanden in beslag. Men noemt de verwarming door de zon zoals die nog door kleinere en conservatieve barros de "canteiro-methode". De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon[2].

Net als bij port zijn de beste maderawijnen vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Om het kwaliteitskeurmerk vintage te krijgen moet de wijn bovendien van één enkel druivenras zijn gemaakt en minstens 20 jaar vatrijping achter de rug hebben. Er is een speciaal instituut (Instituto do Vinho da Madeira) dat beoordeelt of een bepaalde madera de naam vintage mag voeren. In de praktijk kunnen de allerbeste wijnen een eeuw op vat of in glazen demijohns verblijven, voordat ze worden gebotteld. De daaropvolgende flesrijping is ook bijzonder traag, zodat maderawijnen tot de langst houdbare ter wereld behoren. De kurken moeten iedere 35 jaar worden vervangen en, anders dan bij andere wijnen op fles, moet de fles staande worden bewaard[2]. Madeira uit de 18e eeuw is nog steeds drinkbaar.

Tegenwoordig mengen de producenten hun wijnen tot een merkwijn met een constante kwaliteit. Vroeger ging dat mengen volgens een solera-systeem dat ook in Jerez wordt gebruikt (om sherry te maken). De maderawijnen van nu worden voornamelijk op port-achtige wijze gemaakt, namelijk door de gisting met alcohol te stoppen.

Crème de cassis


Crème de cassis is een zoete bloedrode likeur met zwarte bes|ensmaak en is een ingrediënt van kir, een aperitief. De moderne versie van de drank verscheen voor het eerst in de omgeving van Bourgondië in 1841, en verving de "Ratafia de Cassis" van eerdere eeuwen. Het wordt gemaakt van zwarte bessen gestampt tot geraffineerde alcohol, met vervolgens toevoeging van suiker. Crème de cassis is een specialiteit van Bourgondië maar het wordt ook gemaakt in andere Franse regio's, zelfs in Luxemburg en Québec.

De kwaliteit van crème de cassis is afhankelijk van zowel de verscheidenheid van de gebruikte vruchten als de inhoud van de bessen en het productieproces. Drank met het label Crème de Cassis de Dijon bevat gegarandeerd bessen uit de gemeente Dijon. Een Interprofessional Syndicate heeft sinds 1997 geprobeerd om een "Appellation d'Origine Contrôlée" te verkrijgen voor "Crème de Cassis de Bourgogne", dat zowel de afkomst als de verscheidenheid van de vruchten zou garanderen, alsook het aantal bessen in het voor de productie gebruikte recept.

Jaarlijks wordt bijna 16 miljoen liter Crème de Cassis geproduceerd, die grotendeels in Frankrijk geconsumeerd wordt, en deels geëxporteerd.

Maak een Kir door een kleine hoeveelheid Crème de Cassis in een wijnglas aan te vullen met een lichte, droge witte wijn. Gebruik voor een Kir Royale champagne in plaats van witte wijn.

zondag 16 mei 2010

Nog een toegevoegd aan de verzameling

Drank en andere spullen






Weer even de drankvoorraad aangepast en in Amersfoort een heel aardig boekje over het inmaken en bewaren van levensmiddelen gekocht. Voor drie euro was in koopman.

Verder bij de firma Oldenhoff, ofwel de kookwinkel.nl tien kruidenpotjes en een speciale spatel voor het vormgeven van fondant gekocht. Deze laatste is erg handig bij het aanbrengen van fondant op taarten.

Gister in Amersfoort gegeten

Zaterdag 15 mei zijn we naar Amersfoort gereisd. Om daar te gaan eten in 'De Pastinaeck' Echt een aanrader! Neem de moeite van de reis erheen. Je zult niet teleurgesteld zijn.

http://www.depastinaeck.nl/index.php

zondag 2 mei 2010

Pate gemaakt (de foto's)





Een update over de laatste twee weken




Een beetje te druk gehad met allerlei zaken vandaar deze wat late update.

Verschillende Engelse boeken binnen gekregen. Met name het Chef's compendium of professional recipes is een prachtig boek voor diegene die het koken en verzorgen van etentjes een beetje serieus wil nemen.

Op 18 april heb ik een Griekse Mousaka gemaakt. Niet echt JC maar toch heel lekker!!!

Gister, zaterdag voor de eerste keer Pate gemaakt. Niet echt veel werk. Een goede voorbereiding bleek het halve werk. De slager op de hoek hielp mij aan verschillende soorten lever (Kalfs- en Kippelever), Spek een hoop handige tips. Het vlees twee keer gemalen. Daarna de ander ingrediënten, zoals wijn, madera en kruiden toegevoegd. In de met spek bedekte vorm gegoten om daarna zo'n twee uur in de oven gaar te worden.

zondag 11 april 2010

Zeezout uit Frankrijk


Een van de dingen die het leukst zijn om mee te nemen van een bezoek aan Frankrijk is: zeezout! Het maakt elke maaltijd lekkerder door de verfijnde smaak.

Zout is misschien wel de belangrijkste smaakmaker in de keuken! In vroeger tijden werd het zelfs gebruikt als betaalmiddel. Het woord 'salaris' betekent letterlijk zoutrantsoen. Twee van de meest bijzondere soorten zout uit Frankrijk komen uit de Guérande en de Camargue. Op beide plekken wordt al zout gewonnen sinds de Romeinse tijd. De zoutpannen zijn ook te bezoeken mocht je nog in de buurt zijn voor een vakantie!

Zeezout is er in fijne en grovere varianten. Een bijzondere soort is fleur de sel (letterlijk vertaald: bloem van zout) de nog wat vochtige toplaag van het zout dat met de hand wordt geschept van het gedroogde zout.
Sel de Guérande is grijs zout dat aan de Franse Bretonse kust gewonnen wordt uit de zee. Dit gebeurt vlakbij het dorpje Guérande, waarvan de naam is afgeleid van het Bretonse Gwen Ran dat wit land betekent. Een eeuwenoud handmatig productieproces zorgt voor een eerlijk natuurproduct.

Fleur de Sel de Camargue is fijn, wit zeezout dat in de Provence met de hand gewonnen wordt in de Rhône-delta. Dit zout zit meestal in een klein rond kartonnen potje met een kurkdeksel en het is beroemd door zijn verfijnde smaak. Op het potje staat het bedrijf dat het zout heeft gewonnen. Vooral lekker om het na bereiding over het eten te strooien.

Zeezout is de laatste jaren steeds beter verkrijgbaar in Nederland: de grotere supermarkten verkopen soms al de bekende blauwe en rode bussen van La Baleine. De beide bijzondere soorten zout die hierboven staan zijn redelijk goed verkrijgbaar in delicatessenwinkels.

Eten met de meiden...



Zaterdag-avond met z'n vijven gegeten. Uit JC uiteraard. Als voor gerecht een soep, Soupe Catalane aux Poivrons ofwel een Catalaanse prei/paprikasoep. Licht gebonden met ei en olijfolie. Daarna als hoofdgerecht Supremes de Voilalle a la Milanaise
(In boter gebakken filet van kip geserveerd op Witte en Rode Tagliatelle met saus van bruine boter en port/citroensap). Geserveerd met Spinazie met Rode Ui en Pijnboompitten.

En als nagerecht een Charlotte Russe.. Speciaal voor Sophia.

En Isabelle, nog erg bedankt voor je wijnadvies!

donderdag 8 april 2010

De voorbereidingen zijn begonnen






Vandaag, donderdag begonnen met de voorbereidingen voor komende zaterdag.

De Charlotte Russe is nogal een bewerkelijk gerecht. Vandaar dat we vandaag dit traditioneel Frans nagerecht alvast gemaakt hebben.