vrijdag 12 februari 2010
Noilly Prat, Franse Droge Vermouth
Noilly Prat is een droge franse vermouth. Onmisbaar in de keuken.
De vermouth wordt vooral gebruikt in sauzen en visgerechten.
Het proces wat tegenwoordig gebruikt wordt is vrijwel ongewijzigd sinds 1850. Noilly Prat wordt uitsluitend gemaakt van witte druivenrassen geteeld in Marseillan, voornamelijk Picpoul de Pinet en Clairette. De hier geproduceerde, lichte, fruitige wijnen worden gerijpt in massieve Canadese eiken vaten. De wijn staat gedurende 8 maanden op vat, waar het rijpt en de smaak van het hout opvangt, waarna het wordt overgebracht naar kleinere eiken vaten die gedurende een jaar buiten gestald worden. Hier is de wijn blootgesteld aan de hitte van de zon, de wind van de zee en lage temperaturen in de winter, terwijl de wijn langzaam veranderd. Het resultaat is een wijn die droog is, vol en amberkleurig net als Madeira of sherry. Gedurende het jaar buiten wordt 6 tot 8% van het volume verloren aan verdamping.
Hierna wordt de wijn weer naar binnen gebracht om een paar maanden te rusten waarna de wijnen worden gemengd in eiken vaten. Een kleine hoeveelheid van Mistelle (druivensap en alcohol) wordt toegevoegd aan de wijn om het te verzachten.
In de eiken vaten, vindt over een periode van drie weken een proces van maceratie plaats, zogenaamd uniek voor Noilly Prat. Een mix van een twintigtal kruiden en specerijen wordt met de hand iedere dag toegevoegd. De exacte mix van kruiden en specerijen in Noilly Prat is een goed bewaard geheim, maar het bevat kamille, bittere sinaasappelschil, nootmuskaat, Centaury, koriander en kruidnagel. Na nog eens zes weken, is het eindproduct klaar voor het bottelen en wordt het vervoerd in tankers naar Beaucaire, Gard waar het wordt gebotteld door Martini & Rossi.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten